Ez a honlap cookie-kat használ. Elfogadása kényelmesebbé teszi a böngészést a látogatók számára.

10 érdekes tény a fehérneműkről, amit még sosem hallottál!

10 érdekes tény a fehérneműkről, amit még sosem hallottál!
Az évszázadok során a fehérneműket más-más céllal viselték: melegítette a testet, szolgálta a higiéniát, védte az erkölcsöket...
 
...sokszor a társadalmi státuszt is jelölte, viselőjének alakját pedig a kor ízlésének megfelelően formálta. A nők például sokáig fűzőkkel karcsúsították magukat, máskor erőteljesen lenyomták mellüket, vagy éppenséggel magasabbra emelték, és így tették teltebbé. A fehérnemű napjainkban is sejtelmes viselet, hiszen elvileg idegenek előtt fehérneműben nem mutatkozunk, és sokszor éppen attól rejtélyesek, mert a sziluettjük azért látható.
 
Tudtad?

 

1. A XIII. században a férfiak len „sortot” hordtak, a nőknek hálóingszerű öltözetet volt szokásban, ami alatt nem volt semmi, még menstruáció idején sem.

2. Az osztrák lengbergi vár rekonstruálása során „árulkodó” textilekre is bukkantak, köztük melltartóra és bugyira emlékeztető darabokra is. A leletek szerint a nők már a XV. században is viseltek a mai fehérnemű-garnitúrához hasonló összeállítást: bugyit és melltartót.

3. 1757-ben egy német orvos azt javasolta mindenkinek, hogy ne hordjanak zárt alsóneműt, mivel megakadályozza a nemi szervek természetes szellőzését, a nedvesség párolgását. Csak nagy hideg vagy a rovarok elleni védekezésre alkalmas.

4. A szatén, a csipke vagy a selyem fehérnemű bár csinos és vonzó, de nem egészséges. Érdemes inkább jól szellőző pamut alsóneműt viselni.

5. A nők legalább felét kifejezetten zavarja az, ha alsóneműje túl kicsi, túl bő, csúszkál, beragad stb., sőt határozottan befolyásolja hangulatukat.